Two Roads House

A house humble to its landscape.


A rural house located in the hills behind Maleny, Two Roads is a project designed to suit a young family and their growing needs in the coming years. Conceptualised as a series of pavilions that are connected and separated by simple axis this spatial arrangement serves to create circulation zones that flow into a variety of spaces for varied occupation across the day and into different seasons. The overall form of the building was intended as a reflection of the hills and valleys that surround the site while its experience is intended to compliment the landscape with a gradual revelation of views and panoramas.

Sited on an existing peninsula in the landscape the shape of the building is intended to exploit a long east/west axis that maximises exposure to the northern sun. Its broken form also allows for cross breezes throughout the house, while a large protected wrap around verandah to the north means that an outdoor lifestyle can be enjoyed even in times of substantial protracted rains. Material selections were intentionally limited and honest with polished concrete, stained timber cladding and unfinished stone cladding the prevailing palette.