Sirius House

A contemporary family home.


Located in Coorparoo, Brisbane, Sirius House is a project designed to offer both independence and communal living for a family with teenage children as they grow and prepare to leave home. A long thin site falling away from the street that runs east to west allowed a planning regime that stacks the bedrooms, living spaces and outdoor landscaping to the north and circulation to the south. The nature of this design rationale is to provide excellent solar access to bedrooms and living space, increase separation between the northern neighbours and maximise city views.

The mass of the building is conceptualised as three main boxes; one double height space for circulation, one main two storey containing the majority of the accommodation, and one to the rear of the site containing the lounge room. A main feature circulation space allows the connection of all these areas and promotes movement and interaction through one common zone. Living spaces are connected individually, but purposely not designed as open plan while a double height external space connects the interior to outdoor landscaping and the pool.

The primary material palette includes painted horizontal cladding, exposed steel, hardwood framing and cladding and feature privacy screens design by Plummer and Smith who likewise were commissioned for the landscape architecture.