Birkalla House

Intervention at the thresholds of entry and exit.


This post war style house located in the Brisbane suburb of Bulimba had previously undergone poor renovations before Aspect was employed to remedy the liveable and functionality of existing problems. As a home for a young family key challenges included the accessibility and functionality of living spaces and the threshold between internal and external movement.

Our solution involved re-arranging living spaces to the rear of the house and connecting these internal spaces to an outdoor lifestyle with the addition of a new deck. Casual living in this zone of the house congregates around the kitchen, which with its direct access to the deck also allows the young family to easily migrate between spaces in a flexible and practical nature.

 

In order to create an overall aesthetic that travels through the house a new front stair was also constructed. This addition further adds appeal to the street facade of the home and in its detailing provides a welcome visual lightness to the existing two storey structure.

 

Structural changes were limited to the addition of the new deck and stair, and the creation of a new openings within existing walls to assist in the connection of internal spaces.  This then allowed the budget to be largely directed to the fitout and finishes.